FITTJAPAVILJONGEN

 

Plats: Serra dei Giardini, Venedig
Typ: Paviljong
År: 2014
Projektgrupp: Klas Ruin och Ylva Frid, Spridd AB
Samarbete: Botkyrkabyggen AB
Curator: Joanna Sandell
Beställare: Botkyrka Konsthall
Area:30 kvm
Foto: Mikael Olsson, Saadia Hussain


I en venetiansk trädgård står ett utsnitt av en typisk svensk miljonprogramslägenhet – här uppförd som en helt öppen träpaviljong. De omgivande byggnaderna syns genom väggarna, och blandas med den svenska miljonprogramsarkitekturen. 

I anslutning till 2014 års Arkitekturbiennal i Venedig medverkar Spridd i samarbete med Botkyrka konsthall i Fittjapaviljongen - en utställning med fjorton internationella arkitektur och konstnärer som presenterar verk med koppling till Fittja. Fittjapaviljongen ställer frågor om hur miljonprogrammets arkitektur kan bidra till nya former av offentliga rum och stadsutveckling. 

Lägenhetspaviljongen motsvarar ett kök och ett sovrum ur en typisk lägenhet i området. Genom fönstren syns utsikten mot Fittja.  Resten av lägenheten avtecknar sig som vita linjer på marken runtomkring. Bordet och pallarna har under våren använts i dialogen med hyresgästerna i det hus som kommer renoveras i det projekt Spridd och NCC arbetar med. 

Att lösa det akuta behovet av teknisk upprustning av miljonprogrammets byggnader till en rimlig kostnad är en stor samhällsutmaning. Tidigare renoveringar i dessa områden har fokuserat mycket på en utseendemässig förändring från utsidan. Här är istället fokus på insidan, och de stora arkitektoniska kvaliteter som finns i bostäder från den här tiden. 

Arkitekturbiennalen i Venedig är den största enskilda arkitekturhändelsen i världen. Att placera en förort som Fittja i denna prestigefyllda kontext är ett sätt att belysa området från ett annat håll - ett sätt att vidga begreppen och öppna för nya tolkningar för vad en plats som Fittja kan vara.
 

Se även: Fittja People's Palace
               Domus Fittja Pavilion