NÄSBYPARK BIBLIOTEK

Plats: Täby
Typ: Ombyggnad och inredning av bibliotek
År: 2012-2013
Beställare: Näsbyparks bibliotek
Area: 202kvm


Näsbyparks bibliotek flyttande under våren in i sina nya lokaler i Näsbyparks köpcentrum. Spridd har gjord ombyggnad och inredning av den före detta banklokalen.

Tillsammans med bibliotekarierna togs ett inredningskoncept fram där färggstarka illustrationer ur sagoböcker och en stark idé om att skapa en öppen och välkomnande miljö parades med den begränsade budget som kommunala inredningsuppdrag medger. Exempelvis togs en färgpalett fram som användes för ommålning av befintliga möbler och loppisfynd, med tanken att bibliotekarierna successivt kan komplettera inredningen med möbler som målas in i palettens färger. 

Biblioteket har integrerats i köpcentrets miljö, och öppnas dagtid upp helt mot den omgivande gal när de stora jalusierna dras upp
upp mot gallerian. Under de snedställda pelarna i barnavdelningen brer en platsbyggd sittmöbel ut sig, gestaltad både för att sitta på och luta sig mot. Längre in ligger vuxenavdelningen, och bildar en lugn, mörk fond med sina grafitgrå väggar och guldskimrande undertak. Rummet kan skiljas av med draperier och användas för barnteater, föredrag och högläsning.

"Frostningen" av bibliotekets skyltfönster är gjord av illustratören Ilona Hansson. Den tretton meter långa linjeteckningen ligger som en transparent sagovärld mellan bibliotek och köpcenter.

Biblioteket illustrerar hur ett resurssnålt byggande kan resultera i en spännande offentlig miljö, som integrerar både verksamhetens personal, konstnärer och besökande.

Biblioteket invigdes i september 2013.