Helt i trä av Spridd på Bo- och samhällsexpo Linköping

 Foto:Mikael Olsson

Foto:Mikael Olsson

Spridd har alltsedan starten 2005 i olika projekt undersökt möjligheten att använda trä som alternativ stomme till mer gängse lösningar i stål och betong. Intresset har varit stort men ofta väljer man till slut mer beprövade metoder. 2015 inledde Spridd ett fruktbart samarbete med Moelven vid den genomförda ombyggnaden av Arkdes lokaler på Skeppsholmen. Samarbetet fördes vidare i mötet med projektledaren Christian Wandolf som arbetade med ett hus som skulle pröva träbyggande i ett flerbostadshus. Tillsammans har vi utvecklat huset som nu är en del av Sveriges bo- och samhällsexpo 2017 i Vallastaden, Linköping.

De planmässiga förutsättningarna utnyttjades för att maximera antal kvadratmeter för fastigheten. Planförutsättningarna med en dubbelhög bottenvåning möjliggjorde både entréer direkt från gatan och utkragande loftgångar och balkonger som etablerar en sammanhållen karaktärsstark yttre gördel kring hela byggnadskroppen.

Huset har fyra våningar var av två dubbelhöga med 20 hyreslägenheter. Den dubbelhöga, lilla lägenheten ger stor flexibilitet och möjlighet till många typer av möblering. Med en luftig layout skaps flera rum som trots sin lilla yta känns generösa med direkt utgång till loftgång/balkong och hög rumshöjd.

Huset är byggt med ett pelar-balksystem med utfackningar och inhängda balkonger helt i trä. Lägenheterna har genomgående planlösning och är små och effektiva och nås från gatan eller från loftgången. Konceptet vi tagit fram tillåter en snabb och flexibel byggprocess där loftgången och balkongen monteras i tidigt skede och blir byggnadsställning såväl under byggtiden som för senare fasadunderhåll. Trämaterialet i husets stomme präglar husets uttryck och karaktär och skapar ett varmt och mjukt möte vid husets entréer och uteplatser samtidigt som det ger huset en distinkt karaktär i stadsrummet.

Fakta
Plats: Vallastaden, Linköping
Typ: Flerbostadshus
År: 2016 – pågående byggnation
Beställare: BoPro
Area: 1200 kvm
Foto: Spridd och Eric Claesson

Läs mer om projektet Träloftet