ARKITEKTURBIENALEN

 

Venedig_skiss.jpg

Arkitekurbiennalen Venedig 2014
PRESSMEDDELANDE 2014.05.20


Den 7:e juni öppnar Botkyrka konsthall Fittjapaviljongen i Serra dei Giardini och i Cini-Venier Naval Institute i samband med den 14:e upplagan av Arkitekturbiennalen i Venedig. Biennalens curator, Rem Koolhaas, en av vår tids mest inflytelserika arkitekter, efterlyser en kartläggning av modernismen i Biennalens internationella utställning som fått titeln Fundamentals. I Fittjapaviljongen omvärderar deltagande arkitekter och konstnärer kvalitéer i det svenska byggandet under 1960- och 1970-talen.

Fittja People´s Palace är det vinnande förslaget i den svenska delen av Nordic Built Challenge 2013 - en tvärvetenskaplig tävling som frågade efter hållbara, lönsamma och skalbara renoveringskoncept för några av de vanligaste byggnadstyperna i Norden. Fastighetsbolaget Botkyrkabyggen bidrog med den svenska tävlingsuppgiften: en av sina byggnader i Fittja, och arbetet har nu påbörjats med att realisera förslaget. Renoveringen ska göras utan att orsaka drastiska hyreshöjningar och samtidigt bidra till en långsiktigt hållbar utveckling. En grundläggande del av projektet är att ta vara på områdets kvaliteter och utnyttja dess potential, och att involvera boende och lokala intressenter. I den pågående dialogen med de boende har en lokal i bottenvåningen som oväntat stod tom omvandlats till utställningslokal och mötesplats där projektet och den framtida utvecklingen diskuteras med hyresgästerna.

Som en del av Fittjapaviljongen i Serra dei Giardini återskapas denna mötesplats i ett nytt sammanhang. En fullskaleritning av en typisk lägenhet placeras i Fittjapaviljongens trädgård, och byggs delvis upp till ett rum. I rummet står det bord som använts för samtal med de boende, tillsammans med pallar som målats av barn i huset. På bordet finns alla våningsplan tryckta med de boendes kommentarer om sin egen lägenhet. Genom fönstren blickar besökaren ut över landskapet i Fittja så som det syns genom ett lägenhetsfönster i byggnaden. Under utställningsperioden kommer ungdomar från Fittja att finnas på plats i Venedig.

Fittjapaviljongen är en del av den Nordiska paviljongen i Venedig.

Curator: Joanna Sandell, Botkyrka konsthall.
Arkitekt: Spridd
Samarbetspartner: Botkyrkabyggen AB

För mer information kontakt pressansvarig, Sanna Gustavsson:
sanna@spridd.se
+46704532395

Pressmeddelande för nedladdning 


5:e juni kl 15-18

Pressvisning av Fittjapaviljongen i Venedig
Curator Joanna Sandell och arkitekt Tor Lindstrand presenterar Fittjapaviljongens alla medverkande.

6:e juni kl 16-18

Seminarium ”Samtida förhållningssätt till vårt senmodernistiska byggnadsarv" Fittjapaviljongen i Serra dei Giardini, Venedig

Fittjapaviljongen anordnar ett seminarium som diskuterar samtida förhållningssätt till vårt senmodernistiska byggnadsarv. Utifrån exempel ifrån Sverige, Tyskland och Storbritannien spårar vi nya tendenser och nya arbetssätt för att bättre förstå de möjligheter som existerar i 60 och 70-talets byggande. Medverkande: Markus Bader (Tyskland), Sam Jacob (Storbritannien), Owen Hatherley (Storbritannien), David Knight (Storbritannien), Cristina Monteiro (Portugal), Tor Lindstrand (Sverige), Klas Ruin (Sverige).

ADRESSER:

Serra dei Giardini, Viale Giuseppe Garibaldi, 1254 30122 Venezia – Castello

måndag: stängt
tisdag - söndag: 10 – 19

Instituto Nautico Cini-Venier Castello 787
måndag: stängt
tisdag - fredag: 10 – 14
lördag – söndag: 10-18

Mer information: 
Botkyrka konsthall 
Fittja People's Palace 
Arkitekturbiennalen Venedig