SPRIDDS ARBETE MED FLERBOSTADSHUS I TRÄ

Spridd arbetar med träbyggnader som är energieffektiva. För att uppnå hållbara lösningar har vi ett helhetstänkande med livscykelperspektiv. Hållbarhet handlar om såväl socialt välfungerande miljöer som resursmässigt smarta lösningar. Det handlar om delaktiget och återbruk där det går och lösningar som möjliggör framtida anpassningar. Trä är ett idealt material för detta arbete.

PROJEKTSPECIFIK TRÄSTOMME

2015 genomförde vi ombyggnaden av Arkdes lokaler på Skeppsholmen där ett pelar-balksystem nyttjades. I kvarteret Initiativet i Linköping används samma stomsystem med utfackningar och inhängda balkonger helt i trä. Hustypen tillåter en snabb och flexibel byggprocess där loftgången och balkongen monteras i tidigt skede och blir byggnadsställning såväl under byggtiden som för senare fasadunderhåll. Trämaterialet i husets stomme präglar husets uttryck och karaktär och skapar ett varmt och mjukt möte vid husets entréer och uteplatser samtidigt som det ger huset en distinkt karaktär i stadsrummet.

Generatorn har en bärande stomme av korslimmat massivträ helt utan betong vilket kraftigt reducerar husets koldioxidavtryck. Projektet byggs som ett plusenergihus, ett hus som producerar mer energi än vad det gör av med, något som är unikt för svenskt byggande. Lösningen med en prefabricerad massivträstomme har möjliggjort en hög grad av prefabricering och snabbt montage på plats.

I Boroboro, kv Amfiteatern, ska tre låga byggnaderna uppföras i en lätt träkonstruktion av typen Masonite Beams eller liknande lättbyggnadssystem. Det är en konstruktion som har stora fördelar i det att den minimerar mängden konstruktionsvirke och effektivt utnyttjar allt skrivmaterial för stabilitet. Utöver låg materialåtgång har konstruktionen mycket goda isoleringsegenskaper och klarar alla ljudkrav mycket bra.

Stomme i pelar-balksystem, Initiativet, Linköping

Initiativet, Linköping

ÅTERBRUK OCH INNOVATION

På senare tid har frågor kring hur vi kan minska byggnaders klimatavtryck hamnat högt på dagordningen. Boroboro visar en processinnovation för hur framtidens hållbara bostäder kan projekteras och byggas. Processen består av tre delar: flexibel planering och konstruktion från första början, innovativt samarbete med kommunen samt en genomtänkt process för hur husen kan förändras över tid. 

I ombyggnadsprojekt arbetar vi gärna med återbruk redan i tidiga skeden för att ta vara på befintliga kvalitéter.

Generatorn, Linköping
Plusenergihus i KL-trä helt utan betong, Vinnare av
Studentbostadspriset 2023.

Gemensamhetslokal på taket, Generatorn, Linköping

TRÄBYGGNAD MED SOCIAL HÅLLBARHET I FOKUS

Spridds arbete med social hållbarhet inleddes med publiceringen av debattboken ”Bor vi i samma stad” som utkom 2005. Boken lade grunden till ett arbete som därefter kretsat mellan forskning och projekt.

Arbetet med social hållbarhet tar sig olika uttryck i varje projekt, men är numera en självklar ingrediens.

Projektet Generatorn utvecklades tidigt genom en utforskande och kreativ process med gemensamt ritningsarbete och workshops samt intervjuer med studenter som utmanade idén om det individuella arkitektoniska författarskapet.

Tillsammans har vi arbetat med att skapa en gemensam och inkluderande arkitektur med en sammanhängande gestaltning som kontrast till områdets brokiga karaktär. Genom projektets varierande program och generösa gemensamhetsytor visar Generatorn på möjlighet till möten mellan olika generationer i linje med stadsplanens intentioner. Här finns ett socialt liv även utanför lägenhetens väggar. Det är också här som trästommen är synlig som rumsbildande konstruktioner.

Sociala innovationer har en stor och betydande roll i konceptet Boroboro och finnas med i såväl planeringsfasen som förvaltningen av byggnaderna. Att kunna förändra lägenheten i både funktion och storlek gör det möjligt för familjekonstellationer att bo kvar även när dessa förändras. Resultatet av detta förväntas bidra till att de boende kan planera mer långsiktigt avseende bostaden. Tryggheten i att inte behöva flytta ifrån ett område de tycker om ökar engagemanget i närmiljön och mötesplatserna utanför bostaden.

Boroboro, Norrköping
Vinnande förslag i markanvisningstävling med fokus på innovation anordnad av Norrköpings kommun, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad och Vinnova.

Plusenergihus i trä, lättbalkskonstruktion. Cirkularitet och återbruk i fokus.


TRÄBYGGNADSPROJEKT

Generatorn

Boroboro

Initiativet