RÅDSLAGET - NU INLEDS DIALOGEN PÅ ALBYBERGET

I december invigdes en ny dialoglokal på Albyberget; Rådslaget – Mitt albys framtidsverkstad.  Ett oanvänt cykelförråd I markplan på 60 m2 har rustats upp till en samlingsplats där Albybergets framtida utveckling kan diskuteras och utvecklas tillsammans med boende och lokala aktörer. Spridd har ansvarat för ombyggnationen med målade secondhand möbler, originalritningar som bordskiva, väggstora flygfoton och en utställning om planerna för framtiden. Inom kort invigs en utställning om Albybergets monumentala historia från Tingplats, LM Ericssons tidiga uppfinningar, miljonprogrammet och dagens Alby.  

Välkommen Vibeke!

8.jpg

Vi välkomnar Vibeke till kontoret! Vibeke passar perfekt in i vår grupp av arkitekter med sin breda erfarenhet inom bostads- och stadsbyggnadsprojekt. Hon kommer närmast från Södergruppen Arkitekter och har tidigare arbetat med bostäder i alla former. Vibeke tog examen 2005 och har arbetat med bostäder som arkitekt med både nybyggnads- och ombyggnadsprojekt på ett flertal arkitektkontor i Stockholm och Barcelona. 

Vibeke är också engagerad i Arkitekter utan gränser och har under året varit del av en arbetsgrupp som genomfört en idétävling om hemlöshet. Tävlingsresultaten visades under hösten på Färgfabriken som en del av utställningen Experiment Stockholm.

Välkommen Vibeke!

Vision för Albyberget

Sedan snart 2 år tillbaka har vi arbetat med Albybergets utveckling för fastighetsägaren Mitt Alby. Arbetet är ett visionärt helhetsåtagande och siktar mot en utveckling från den lilla till den stora skalan med utgångspunkt från de stora kvalitéer som området besitter. Ett viktigt startskott är invigningen av lokalen Rådslaget i december. Rådslaget är mitt Albys Framtidsverkstad som etablerar en fysisk samlingspunkt för de kommande årens arbete.  Arbetet inbegriper om-, på-, ut- och nybyggnad av bostäder, handel, social service och utveckling av den gemensamma utemiljön. 


Spridd i Arkitektur

cover.jpg

I tidskriften Arkitekturs nr 8/2015 skriver Ola Broms Wessel, medgrundare och vd, om miljonprogrammet i essän Att bygga om Sverige.

“När man i dag renoverar områden ur miljonprogrammet måste man se det personliga och efemära som likvärdigt det strukturella och konstruktionsmässiga. Men behovet av delaktighet får inte överskugga estetiken.”

Läs hela essän i den nya Arkitektur 8/2015 eller här nedan
Arkitektur 8/2015, Att bygga om Sverige

Mer information om Spridds arbete med miljonprogrammet.

Moské ny siluett mot E18

Spridd har tagit fram ett förslag till Mångkulturcentrum med moské i Rinkeby på uppdrag av Islamiskt Kulturcentrum. Efter flera års arbete har detaljplanen för tomten på Rinkebysvängen, precis bredvid trafikplats Rinkeby, äntligen accepterats. Vi ser fram emot att arbeta vidare med projektet.

Järva är ett unikt område i Stockholm och i världen. Här lever över 60 000 människor från jordens alla hörn.  Närheten till Järvafältet och bra kommunikationer med resten av staden och regionen gör att allt fler människor och företag väljer att flytta till området. Samtidigt är Järva ett område med många utmaningar. Förutom upprustningen av bostadshusen som byggdes inom Miljonprogrammet under 1960- och 70-talet, förbättring av infrastruktur och handelsstråk är det viktigt att skapa offentliga platser som bejakar mötet mellan kulturer och religioner och ta tillvara det goda som ett mångkulturellt samhälle medför.

Utvecklingen av handel och kulturliv inom miljonprogrammet återspeglar behoven hos de boende. Efterfrågan och uppfinningsrikedomen är stor. Bottenvåningar och källarlokaler används i allt större utsträckning på annat sätt än vad som ursprungligen avsågs. Nästa fas i denna stadsutveckling är nybyggnad som denna byggnad blir ett tydligt exempel på. 

I Mångkulturcentrum är entréplanet utformat som en bricka vilandes på kanten ut mot Järvafältet, den bildar ett öppet torg med publika funktioner öppna för allmänheten. Det höga rektangulära moskérummet är placerat på våningen ovanför. Lösa skärmväggar möjliggör den önskvärda flexibilitet som krävs för de skilda funktioner och aktiviteter rummet skall erbjuda. Byggnaden är utformad som en inbjudande plats öppen för allmänheten med restaurang, handel, ungdomsverksamhet, gym, utbildning, bibliotek och vårdlokaler. Föreningens medlemmar har framför allt somalisk bakgrund.

– Jag ser stor nybyggaranda bland somalisvenskarna, vilket är inspirerande. En muslimsk kulturcenter av den digniteten sätter Rinkeby på kartan och erbjuder ett offentligt rum som är inkluderande, säger Awad Hersi (MP), Ordförande i Spånga stadsdelsnämnd.

Projektet kommer att uppföras på Rinkebysvängen, granne med de välkända loftgångsfasaderna som formar Rinkebys siluett med en makalös utsikt ut över Järvafältet endast 25 meter från E18.  För att få en böneriktning mot Mecka har byggnaden fått en i stadsplanen unik geometrisk utformning. Bullernivån har godkänts av nämnden och finansieringsprocessen är igång men vilar helt på ideella insatser.

– Efter 5 års arbete har nu äntligen detaljplanen vunnit laga kraft och arbetet kan inledas med detaljplaneringen av byggnaden. Det blir ett positivt tillskott för Rinkeby och för Stockholm, säger arkitekterna Klas Ruin och Ola Broms Wessel.

Lära av Ralph Erskine?

”Den brittisk-svenske arkitekten Ralph Erskine (1914-2005) gick ur tiden för 10 år sedan. Men kanske är han mer aktuell än någonsin, i den akuta bostadsbristens Sverige”, Kritiken, P1.

Lyssna på gårdagens Kritiken i P1, Rebecka Gordan lyfter fram bl a Spridd som arvtagare till Erskins socialt engagerade arkitektur.

Läs mer om Spridds arbete med miljonprogrammet.

 

SPRIDD OM MILJONPROGRAMMET I DAGENS SAMHÄLLE

DEBATTARTIKEL - Låt miljonprogrammet växa inifrån!

Miljonprogrammets bebyggelse har uppenbara förtjänster som måste lyftas fram och utnyttjas till fullo. Att betrakta och döma 60- och 70- talets bostadsområden med en snäv bild av innerstaden som måttstock ger en förenklad och negativ bild av en livsmiljö med stora kvaliteter, skriver arkitekterna Klas Ruin och Ola Broms Wessel.

Läs den hela debattartikeln i Dagens Samhälle.

 

Välkommen Ann!

6.jpg

Vi välkomnar Ann Bexelius till kontoret! Ann passar perfekt in i vår grupp av arkitekter med sin breda erfarenhet inom arkitektur- och kulturprojekt. Hon kommer närmast från Kjellander+Sjöberg Arkitektkontor där hon arbetat som handläggande arkitekt med bostadsprojekt och stadsbyggnad. Ann har tidigare arbetat med bland annat bostadsprojekt, förskolor, skolor och ålderdomshem, enfamiljshus och ombyggnation av kontorshus i egen regi och i samarbete med andra. Med sin erfarenhet av projektledning och projektering av bostäder kommer hon väl in i Spridds växande verksamhet inom nyproduktion av flerbostadshus.  

Hon förstärker även kontorets kunskap inom utställningsformgivning och curatoriell verksamhet. Efter tidigare studier på Stockholms Universitets curatorutbildning har hon bedrivit egen utställningsverksamhet och har även varit ansvarig curator för arbetet med en konstutställning i Ukraina för de nordiska och baltiska ambassaderna på Nationalmuseum i Kiev. Hon har nyligen varit ansvarig utställningsarkitekt för pågående utställning om Francesca Woodman på Moderna Museet.

Med Ann på kontoret har vi även lyckats med vår målsättning att knyta skrivande och idéstarka personer till det fortlöpande arbetet med att bygga ut kontorets idébas som vi kallar Workspace.  

Välkommen Ann!

Spridd på Samhällsbyggnadsdagarna

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 10.41.12.jpg

Klas Ruin deltar i debatten på Samhällsbyggnadsdagarna med föredraget Låt Miljonprogrammet växa inifrån. Spridd har under lång tid arbetat med lösningar för hur renovering genomförs för att motverka dramatiska hyreshöjningar. Nu står vi inför den den nya utmaningen kring hur vi kompletterar Miljonprogrammet på ett sätt som lyfter befintliga kvalitéer och samtidigt på ett ekonomiskt och socialt hållbart sätt bidrar till att lösa bostadskrisen. 

Paneldeltagare: Moa Tunström, fil dr i Kulturgeografi och forskare på Nordregio, Maria Ärlemo, Arkitekt MSA och doktorand vid Arkitekturskolan, KTH, Klas Ruin grundare Spridd, Eva Tenow, Plan- och Landskapsarkitekt LAR/MSA Radar.

Moderator: Tobias Olsson, Sveriges arkitekter

SPRIDD PÅ STADSBYGGNADSDAGEN ALBY 2015

Årets Stadsbyggnadsdag äger rum den 25 september i Subtopia i Alby med temat ”Botkyrkas offentliga rum”. Spridd som arbetar med utvecklingen av bostäder och handel på Albyberget deltar på dagen tillsammans med Mitt Alby.

På agendan finns bland annat presentation av Statens konstråds arbete med konstnärlig gestaltning av miljonprogrammets gemensamma platser, diskussion om möjligheter och mötesplatser i förstaden, utställning om projekt på gång i Botkyrka kommun, 15 aktuella utvecklingsprojekt presenteras av projektledare och entreprenörer samt workshop som leds av Jan Åman och Tomas Rittsel.

För mer information och program besök Stadsbyggnadsdagen Alby 2015.

EXPERIMENT AKALLA – SVERIGES FÖRSTA UNISPACE

Spridd har tillsammans med Färgfabriken och Brostaden tagit fram metoden Unispace som kopplar ihop bostadsbolagens tomma lokaler med föreningar, individer och entreprenörer som saknar plats för sina verksamheter. Tillsammans med flera lokala aktörer arbetar kontoret med pilotprojektet Experiment Akalla, en plattform för lärande möten och aktiviteter som lyfter närområdet. 

Läs mer om projektet Experiment Akalla
Välkommen på vernissage den 23 september kl. 17-22 på Färgfabriken!



VINNA ELLER FÖRSVINNA - NY VISION FÖR ARKDES AV SPRIDD

Spridd har tagit fram ett idéförslag till utformning av ny basutställning för Arkitektur och designcentrum i Stockholm.

Förslaget är en basutställning som formar ett nytt museum i två plan inne i ArkDes nuvarande lokaler.  Den välkända stora rymden i den gamla exercishallen, platsen för Pontus Hulténs legendariska, ikoniska utställningar på 60-talet, omvandlas till ett myller av små och stora rum där besökaren kan ta del av olika sidor av det stora ämnesområdet: ArkDes får en basutställning som bildar ett centrum som knyter ihop museets olika delar.

– ”Arkitektur, design och hållbarhet är stora, engagerande och samhällsbärande ämnen som kräver utrymme för att göras rättvisa. I Spridds djärva gestaltning använder vi våra lokaler för att maximera utställningsytan och skapa nya och många upplevelser av arkitektur, design och hållbarhet då, nu och i framtiden”, Veronica Hejdelind, publik chef på Arkitektur och designcentrum.

Utformningen av basutställningen i två plan utnyttjar Exercishallens möjligheter i höjd och ljusföring som inte gjorts tidigare. Raden av högt sittande fönster mot öster ger utblickar över omgivningarna. Befintliga takfönster framhävs och förslaget tillåter en individuell ljussättning som kan skapa stämning och anpassas till hantering av ljuskänslig media.

– ”En lösning i två plan ger möjlighet att kurera utställningar med större flexibilitet och variation med en arkitektur som ska beröra både kropp och tanke”, Ola Broms Wessel och Klas Ruin ansvariga på Spridd

Spridd har lång erfarenhet av utställningsformgivning med projekt för bl.a Bonniers Konsthall, Polismuseet, Arbetets Museum och C-center i Norrköping.

Läs mer om projektet ArkDes ny basutställning

SPRIDD PÅ BUSINESS ARENA

Det är återigen dags för Business Arena på Stockholm Waterfront Congress 16-17 september 2015. Vi finns på plats för att träffa företrädare från hela samhällsbyggnadsbranschen och framförallt delta i seminarier och debatter om aktuella utmaningar, trender och framtidsfrågor som är avgörande för Sveriges utveckling.

Klas Ruin, arkitekt och grundare av Spridd, medverkar i seminarium 6 onsdagen den 16 september kl. 16:00, Nya perspektiv på social hållbarhet.
Frågor som behandlas är: Hur bär man sig åt för att slutsatserna från en social konsekvensbeskrivning överförs till konkret verklighet över tiden? Hur undviker man förutfattade meningar när man ska renovera ett miljonprogramsområde? Vilka erfarenheter finns när det gäller stadsbyggnad som verktyg för att undvika social segregation?

Ola Broms Wessel, vd, arkitekt och grundare av Spridd, medverkar i seminarium 12 torsdagen den 17 september kl. 11:30, Hur håller man staden öppen för alla?
Frågor som diskuteras är: Går det att balansera marknadskrafternas inflytande med behovet av ett offentligt rum? Vad kan arkitekter och planerare göra för att göra storstaden inkluderande? Hur ser de stora fastighetsägarna på sin roll när det gäller att göra staden tillgänglig för alla?

Vi ses på Business Arena, hör gärna av er så bokar vi en träff i förväg!

 

VI FÖRBÄTTRAR FRÅN INSIDAN

150908 nyhet bild.jpeg

Klas Ruin, arkitekt från Spridd talar vid Södertörnskonferensen under temat “Vi förbättrar från insidan”. Konferensen fokuserar på utveckling av infrastruktur och bostadsområden i relation till högt ställda mål om social hållbarhet för Södertörn.

Med processen i fokus berättar Klas Ruin om arkitektkontoret Spridds pågående projekt med bland annat upprustning av flerbostadshus i Fittja och utveckling av offentliga miljöer i flera Miljonprogramsområden. 

Årets Södertörnskonferens anordnas av Salem och Botkyrka kommun i samarbete med Mångkulturellt centrum i Botkyrka. Konferensen äger rum på Subtopia i Botkyrka torsdagen den 10 september 2015.

 


Vi söker handläggande arkitekt

Samhället förändras. Positioner i hemmet, på arbetsplatsen och i staden kräver omtolkningar. Givna föreställningar om centrum och periferi behöver omformuleras. Spridd etablerades för att delta i detta.

Spridds projekt spänner över ett brett fält från utställningar till stadsplanering, från forskning till detaljprojektering. Stort fokus ligger på bostäder, i synnerhet utveckling av miljonprogrammets stadsdelar genom stadsdelsutveckling, dialog, ombyggnad och nybyggnad.

Vi står nu inför ett antal intressanta nybyggnadsprojekt, främst flerbostadshus, och behöver därför förstärka kontoret med ytterligare en handläggande arkitekt. Vi söker någon med god gestaltningsförmåga och brett intresse för samhällsanalys och teknik.

Kvalifikationer:

·      utbildad arkitekt med minst 5 års arbetslivserfarenhet

·      erfarenhet som handläggare inom nyproduktion av flerbostadshus eller projekt av motsvarande komplexitetsgrad

Meriterande är också erfarenhet av projektering i ArchiCAD.

För ytterligare information kontakta:

Skicka din ansökan senast 7 september, portfolio samt referenslista till:

jobb@spridd.se

Ämnesrad i mailet: ”Handläggande arkitekt 2015”.

 

 

 

Älgö Kulturhus i Svenska Villor

Älgö Kulturhus är ett av 24 projekt som finns med i den nyutkomna boken Svenska Villor utgiven av Arkitektur Förlag. I boken presenteras de mest intressanta villor och fritidshus som byggts i Sverige mellan 2010 och 2014. Med foton, ritningar och arkitekternas egna beskrivningar ges en unik inblick i husen och tankarna bakom deras tillkomst.

 

Albyberget - förslag, markanvisningstävling

Markanvisningstävling för Botkyrka kommun. Förslag på nya bostäder samt stärkande av stadsdelen genom skapande av tydligare centrumbild. Förslaget innebär att arbeta runt ett stort torg. Byggsystemet innebär hyresrätter som boendeform, vilket innebär ekonomiska utmaningar, miljökraven är också högt satta. Beställare Mitt Alby. Läs mer om förslaget här.